keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Kuinka päästää irti?

Suora vastaus: en tiedä. 

Tältä pohjalta onkin siis hyvä lähteä pohtimaan ideoiden ja ajatusten toteuttamista valmiiksi, kesken jättämistä ja jo alkumetreille hylkäämistä.

Heti ensimmäinen olo tätä aihetta pähkäillessä on, että taiteen tekemisessä harvoin hylkään ideoita jotka olen saanut päästäni edes hieman ulos ja konkretisoitua. “Huonotkin” ideat harvoin ovat huonoja, vaikka lopputulema olisi eri kuin ajatuksissani. Toimin toisaalta hyvin pitkälle samalla kaavalla myös elämässäni. 

Osaan toki jättää keskenkin asioita. Kesken jääneet asiat kuitenkin kertovat enemmän minusta kuin itse asian huonoudesta. Kaikki tekeminen mitä teen tai en peilaa kuitenkin minua kanssaolijana ympäristöön ja olisi tekopyhää väittää, että tekemättä jättäminen olisi yhtään vähempää minusta lähtöisin olevaa kuin tehdyt asiat.


Toki irti päästämisen taito tulee vastaan viimeistään silloin kun saat asian valmiiksi. Se ei tarkoita myöskään sitä, että ko.asia välttämättä katoisi elämästä. Se tarkoittaa, että uskallat antaa sille luvan kasvaa ja elää omaa elämää. Päästää irti on kuin antaa vapaus ja mikä olisikaan suurempi rakkauden osoitus kuin antaa olla olemassa ja kehittyä omaksi itsekseen ilman jatkuvaa kontrollia.

Taiteessakin teos jatkaa elämistään vaikka tulisi niin sanotusti valmiiksi. Jokainen teoksen kokija antaa sille itsestään vähintään ajatuksen, jokainen ympäristö johon teos tuodaan muokkaa sen ilmettä ja aika jättää jälkensä kaikkeen.


Kontrollista luopuminen voi olla haastavaa, mutta myös puhdistavaa. Kaikkia ajatuksia ei myöskään ole kannattavaa konkretisoida. Yksinkertainen kysymys josta on hyvä lähteä liikenteeseen on onko lähtökohta ja lopputuloksen tavoittelu positiivinen asia ympäristölle. 

Positiivisella en tarkoita vain iloa ja onnea vaan myös surulla, karuudella ja maskittomuudella luotua rakentavaa ja kehittävää toimintaa. Muiden kärsimyksellä omaa egoa pönkittävät teot voi taas suoraan jättää sinne päiväkirjan sivuille ja terapiaistuntoihin.


Kuinka päästää irti ja kuinka pitää kiinni ovat toisaalta lähes samaa tarkoittavat asiat. Jotta kykenet pitämään jostain kiinni on sinun uskallettava päästää siitä samalla irti ja kyetäksesi päästämään irti on sinun uskallettava pitää myös kiinni siitä mitä tulevan pitää.

 

Loppuun vielä viimeisin valmistunut idea. Päänahkakuu. MooQ.

 

Keep it crazy!